Nieuws

De Voort Advocaten | Mediators, sterk in flexwerk. Echt. Altijd.

Vergeten groenten van het arbeidsrecht deel 3: rechtsvermoeden bestaan arbeidsovereenkomst

Bekend met de peterseliewortel? De aardpeer? De palmkool? Wij in ieder geval niet. Zo zijn er natuurlijk ook arbeidsrechtelijke ‘groenten’ die vergeten zijn. Al bekend met het rechtsvermoeden van het bestaan van een arbeidsovereenkomst uit artikel 7:610a BW? Klinkt ingewikkeld, maar dat is het niet. We promise!

Artikel 7:610a BW luidt namelijk als volgt: Hij die ten behoeve van een ander tegen beloning door die ander gedurende drie opeenvolgende maanden, wekelijks dan wel gedurende ten minste twintig uren per maand arbeid verricht, wordt vermoed deze arbeid te verrichten krachtens arbeidsovereenkomst.

Simpel dus: als je tegen een bepaalde beloning voor ten minste drie maanden voor een ander werkt en dat ook nog eens voor ten minste twintig uren per maand doet, dan is het vermoeden dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst. Met alle gevolgen van dien.

Dit betreft een zogenaamd ‘rechtsvermoeden’. Oftewel, je kunt bij aanwezigheid van de hiervoor benoemde omstandigheden een beroep doen op dit rechtsvermoeden en stellen dat er een arbeidsovereenkomst is. Het is dan aan de wederpartij om dit te ontzenuwen. Kunnen zij dus tegenbewijs leveren en aantonen dat er juist helemaal geen sprake is van een arbeidsovereenkomst?

Het is een ‘stokpaardje’ dat niet zo heel vaak van stal wordt gehaald. Laatstelijk werd een beroep gedaan op dit artikel om te bewijzen dat een stageovereenkomst was getransformeerd naar een arbeidsovereenkomst. De wederpartij wist het rechtsvermoeden niet te weerleggen en bovendien was duidelijk dat het geen stageovereenkomst kon zijn omdat het leerelement niet centraal meer stond en de werkzaamheden niet zozeer gericht waren op de uitbreiding van kennis en ervaring en/of voltooiing van de opleiding (zie de uitspraak van de Rechtbank Limburg van 4 augustus 2021, ECLI:NL:RBLIM:2021:6281).

Naar verwachting kan deze ‘vergeten arbeidsrechtelijke groente’ nog weleens een prominente rol spelen ten aanzien van de platformeconomie. Bij platforms is immers het verschil tussen een zuiver platform, arbeidsbemiddeling en werkgeverschap werkelijk flinterdun. Zie ook Kamerstuk 29544, nr. 1075 waarin dit onderwerp ter sprake kwam.

Wij zijn verhuisd!


VRF wordt De Voort

Per 1 juli 2025 bundelen VRF Advocaten en De Voort Advocaten | Mediators hun krachten.
Samen vormen we het grootste advocatenkantoor in Zuid-Nederland op het gebied van flexwerk & medezeggenschap.

De locatie verandert, maar je vertrouwde contactpersonen blijven en onze dienstverlening wordt breder & sterker.
Vanaf nu heten wij: De Voort Advocaten | Mediators.

Deze website blijft voorlopig gewoon bereikbaar voor onze cliënten.

Lees meer
Contact


VRF becomes De Voort

Per the first of July, VRF Advocaten and De Voort Advocaten | Mediators join forces
ogether we form the biggest law firm in the South of the Netherlands in the area of flexwork and employee participation.

The location changes, but your trusted advisors remain the same and our services are expanded and stronger.
From now on, we are: De Voort Advocaten | Mediators.

This website will for now remain accessible to our clients.

Read more
Contact us

Dit zal sluiten in 0 seconden

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details