Waadi certificering

VRF Advocaten, sterk in flexwerk. Echt. Altijd.

VERPLICHTE WAADI CERTIFICERING

Minister van Gennip (SZW) heeft een wetsvoorstel ingediend voor de verplichte certificering voor onder meer uitzenders, detacheerders, payrollondernemingen en andere bedrijven die arbeidskrachten ter beschikking stellen in de zin van de Wet allocatie arbeidskrachten (Waadi). Inmiddels is door de val van het kabinet het tijdspad van de certificering onduidelijk geworden. Toch is het zeker dat de verplichte certificering in de toekomst voor in- en uitleners een rol zal gaan spelen. Wij houden je via deze pagina op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen ten aanzien van de Waadi certificering.

Wij bieden jou daarnaast antwoorden in de vorm van adviezen over jouw situatie en oplossingen zoals modelbedingen en algemene voorwaarden. Bovendien kun je bij ons terecht voor juridische bijstand. Zodat jij op tijd voorbereid bent, sterk blijft in flexwerk en zorgeloos kunt ondernemen.

Het stelsel in het kort

Het wetsvoorstel van demissionair minister van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) brengt in de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi) een certificeringsstelsel aan voor het ter beschikking stellen van arbeidskrachten. De kern van het stelsel is drieledig:

 • Voor uitleners van arbeidskrachten wordt het verboden om zonder certificaat uit te lenen.
 • Voor inleners wordt het verboden zaken te doen met niet-gecertificeerde uitleners.
 • De Nederlandse Arbeidsinspectie treedt handhavend op tegen in- en uitleners die zich niet aan het bovenstaande houden.

In juni heeft de Raad van State een advies uitgebracht over dit wetsvoorstel. Naar aanleiding van dit advies heeft minister van Gennip aangekondigd na de zomer met een nieuw wetsvoorstel te komen. Inmiddels is het kabinet gevallen en is mede daardoor het moment waarop de certificering in werking zal treden niet bekend. We houden jullie door middel van deze pagina op de hoogte van de ontwikkelingen.

DE REIKWIJDTE VAN HET STELSEL

De reikwijdte van het stelsel wordt bepaald aan de hand van de brede definitie van ‘het ter beschikking stellen van arbeidskrachten’ in de zin van de Waadi. De certificeringsplicht is dus van toepassing op situaties waarin in Nederland arbeidskrachten ter beschikking worden gesteld. Door bij deze definitie aan te sluiten valt ook payrolling onder het bereik van de certificeringsplicht. Bovendien wordt nog onderzocht of (deel)segmenten van de markt uit te zonderen zijn van de certificeringsplicht.

WAT VALT NIET ONDER DE CERTIFICERINGSPLICHT?

Er zijn vooralsnog een aantal uitzonderingen gemaakt op de certificeringsplicht. Dat geldt voor:

 • contracting,
 • collegiale uitleen,
 • en intra-concern terbeschikkingstelling.

WAARMEE KUNNEN WIJ JOU HELPEN?

Wij bieden jou antwoorden in de vorm van adviezen over jouw situatie en oplossingen zoals aangepaste modelbedingen en algemene voorwaarden. Zodat jij op tijd voorbereid bent, sterk blijft in flexwerk en zorgeloos kunt ondernemen. Lees meer over wat wij voor jou als uitlener of inlener kunnen betekenen of neem direct contact met ons op via onderstaande button.

NIEUWS OVER HET CERTIFICERINGSSTELSEL

 • Webinar terugkijken: VRF Inside De Uitzendzomer
  Hendarin Mouselli, Sander van Riel en Han Hendriks kijken terug op een zeer geslaagd webinar gisteren op het prachtige kasteel Waardenburg, de locatie van de Academie voor de Rechtspraktijk. Een van de onderwerpen van het webinar was het non-concurrentie- en relatiebeding. Wat kun je nu al doen in aanloop naar de plannen van Minister Van … Lees meer
 • “We moeten uitzendkrachten steeds meer gaan zien en behandelen als gelijkwaardig werknemer.”
  In een nieuwe podcast van Freepack gaat salesmanager mw. Wil Ponsioen in gesprek met twee specialisten uit de uitzendbranche. Hendarin Mouselli (partner VRF Advocaten, Oisterwijk) en Tres Dijkshoorn (eigenaresse FlexAssets, ’s-Hertogenbosch) delen hun visie. Ze vertellen alles over de nieuwe cao die vanaf 1 juli ingaat en andere toekomstige ontwikkelingen in het arbeidsrecht. Wat betekent … Lees meer

modeldocumenten

claire's modellen

In onze webshop Claire Contract Check vind je de modeldocumenten die je nodig hebt om te voldoen aan te eisen van de certificering zoals bedingen en algemene voorwaarden. Onze modellen zijn rechtsgeldig, herbruikbaar, eenvoudig in te vullen en in begrijpelijke taal geschreven.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak. Details