Verplichte certificering 2025

VRF Advocaten, sterk in flexwerk. Echt. Altijd.

VERPLICHTE CERTIFICERING 2025

Vanaf 1 januari 2025 geldt – als deze datum gehaald wordt – een certificeringsplicht voor uitzenders, detacherings- en payrollondernemingen die arbeidskrachten ter beschikking stellen in de zin van de Wet allocatie arbeidskrachten (Waadi). Ook inleners mogen vanaf die beoogde datum alleen zaken doen met gecertificeerde uitleners. Wij bieden zowel inleners als uitleners antwoorden in de vorm van adviezen over jouw situatie en oplossingen zoals modelbedingen en algemene voorwaarden. Daarnaast kun je bij ons terecht voor juridische bijstand. Zodat jij op tijd voorbereid bent, sterk blijft in flexwerk en zorgeloos kunt ondernemen.

Het stelsel in het kort

Het wetsvoorstel brengt in de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi)  een certificeringsstelsel aan voor het ter beschikking stellen van arbeidskrachten. De kern van het stelsel is drieledig:

 • Voor uitleners van arbeidskrachten wordt het verboden om zonder certificaat uit te lenen.
 • Voor inleners wordt het verboden zaken te doen met niet-gecertificeerde uitleners.
 • De Nederlandse Arbeidsinspectie treedt handhavend op tegen in- en uitleners die zich niet aan het bovenstaande houden.

DE REIKWIJDTE VAN HET STELSEL

De reikwijdte van het stelsel wordt bepaald aan de hand van de brede definitie van ‘het ter beschikking stellen van arbeidskrachten’ in de zin van de Waadi. De certificeringsplicht is dus van toepassing op situaties waarin in Nederland arbeidskrachten ter beschikking worden gesteld. Door bij deze definitie aan te sluiten valt ook payrolling onder het bereik van de certificeringsplicht. Bovendien wordt nog onderzocht of (deel)segmenten van de markt uit te zonderen zijn van de certificeringsplicht.

WAT VALT NIET ONDER DE CERTIFICERINGSPLICHT?

Er zijn vooralsnog een aantal uitzonderingen gemaakt op de certificeringsplicht. Dat geldt voor:

 • contracting,
 • collegiale uitleen,
 • en intra-concern terbeschikkingstelling.

WAARMEE KUNNEN WIJ JOU HELPEN?

Wij bieden jou antwoorden in de vorm van adviezen over jouw situatie en oplossingen zoals aangepaste modelbedingen en algemene voorwaarden. Zodat jij op tijd voorbereid bent, sterk blijft in flexwerk en zorgeloos kunt ondernemen. Lees meer over wat wij voor jou als uitlener of inlener kunnen betekenen of neem direct contact met ons op via onderstaande button.

NIEUWS OVER HET CERTIFICERINGSSTELSEL

 • Webinar: VRF Inside De Uitzendzomer
  Na het succes van VRF Inside De Oranjezomer in 2021, organiseren wij dit jaar VRF Inside De Uitzendzomer. Het webinar vindt plaats op donderdag 6 juli 2023 van 15.00 – 16.00 uur en gaat over belangrijke ontwikkelingen in het arbeidsrecht. Zodat je weer helemaal up-to-date bent. Als je deelneemt aan het webinar ontvang je een […]
 • Certificeringsplicht 2025
  Dit artikel verscheen eerder in Claire Magazine – Editie 1, 2023. De private sector is er kennelijk niet in geslaagd om ervoor te zorgen dat bedrijven – die arbeidskrachten ter beschikking stellen – conform de wettelijke regels handelen. Dus grijpt de wetgever nu maar in. Vóór de zomer gaat het wetsvoorstel verplichte certificering voor het […]

modeldocumenten

claire's modellen

In onze webshop Claire Contract Check vind je de modeldocumenten die je nodig hebt om te voldoen aan te eisen van de certificering zoals bedingen en algemene voorwaarden. Onze modellen zijn rechtsgeldig, herbruikbaar, eenvoudig in te vullen en in begrijpelijke taal geschreven.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak. Details