Interview met Hendarin Mouselli: Blockchain & cryptocurrencies, rethinking employment law

op woensdag, 28 februari 2018

Interview met Hendarin Mouselli: Blockchain & cryptocurrencies, rethinking employment law

Hendarin Mouselli werd door de Academie voor de Rechtspraktijk geïnterviewd over de betekenis van Blockchain en cryptovaluta's voor het arbeidsrecht. Ze legt op eenvoudige wijze uit wat Blockchain is en dat wij dankzij deze nieuwe technologie bijvoorbeeld werkuren in een soort werkuren-tokens kunnen inbrengen via onze computers en vervolgens onze werkuren kunnen inruilen voor andere diensten, producten, of voor (andere) munteenheden. Werkuren(-tokens) zijn niet alleen waardevast, maar ook minder fraudegevoelig. Bekijk dit interview via de navolgende link: interview.

Blog Sander van Riel op Flexmarkt over "Inlenersbeloning: verschuilen achter informatie van de inlener?"

op dinsdag, 23 januari 2018

Blog Sander van Riel op Flexmarkt over

De ervaring leert dat veel flexbedrijven stoeien met de toepassing van de inlenersbeloning. Zeker met de aanscherping van de ABU-cao is het noodzakelijk de informatie die wordt verkregen van de inlener goed vast te leggen. Ditzelfde geldt voor de arbeidshistorie van een arbeidskracht. Sander van Riel schreef op Flexmarkt een blog over hoe uitzendbureaus "gezeur" achteraf kunnen voorkomen.

Arbeid 3.0: arbeid via platformen en loon in cryptovaluta’s

op vrijdag, 05 januari 2018

Arbeid 3.0: arbeid via platformen en loon in cryptovaluta’s

Hendarin Feyli schreef met Angelique Perdaems (advocaat bij Hertoghs Advocaten, gespecialiseerd in fiscale wetgeving op het gebied van met name fraudezaken) een column op FlexNieuws over platformen vanuit een arbeidsrechtelijk en fiscaal perspectief. Er zullen in de toekomst sectoren zijn waar men behoefte heeft aan waardecreatie op een virtuele manier en betaling van loon op een andere wijze. Bij arbeid in de toekomst zal het niet enkel meer gaan om werken via platformen, maar ook om betaling van loon in alternatieve valuta’s.

Kan een werkgever de schade die door de werknemer aan een bedrijfsauto is toegebracht verhalen op de werknemer?

op donderdag, 14 december 2017

Kan een werkgever de schade die door de werknemer aan een bedrijfsauto is toegebracht verhalen op de werknemer?

Het antwoord op de vraag of een werkgever de schade die door de werknemer aan een bedrijfsauto is toegebracht kan verhalen op de werknemer, is ja, onder omstandigheden wel.

De kantonrechter te Almere oordeelde op 6 december 2017 dat de werkgever de schade kon verhalen op de werknemer, omdat de werknemer onrechtmatig had gehandeld.  

Een schriftelijke volmacht tot inhouding op het loon van de werknemer, hoe heurt het ook alweer?

op donderdag, 02 november 2017

In de afgelopen tijd hebben wij tijdens diverse controles van de Inspectie SZW gezien dat het standpunt wordt ingenomen dat i) een schriftelijke volmacht tot inhouding niet in de arbeidsovereenkomst mag staan en ii) in de volmacht moet zijn opgenomen dat de volmacht altijd herroepelijk is. Dit standpunt is in onze visie incorrect. Hendarin Feyli schreef hierover een column op FlexNieuws, waarin ze uitlegt waarom het standpunt van de Inspectie SZW niet klopt.

Wat betekent het Principeakkoord van de nieuwe ABU-cao voor u?

op maandag, 16 oktober 2017

Wat betekent het Principeakkoord van de nieuwe ABU-cao voor u?

Op 4 november 2017 verloopt de duur van de huidige ABU-cao. Dit betekent dat zowel de duur van de ABU-cao afloopt, als ook dat 4 november 2017 de laatste dag van de algemeen verbindend verklaring van deze cao is. Vorige week is een Principeakkoord bereikt over de nieuwe ABU-cao. De nieuwe ABU-cao zal ingaan vanaf 5 november 2017 tot 1 juni 2019. Wat betekent het Principeakkoord van de nieuwe ABU-cao voor uitzendwerkgevers? Wat is en hoe zit het met de representativiteitseis? Wanneer bent u aan de ABU-cao gebonden? Wij hebben voor u de belangrijkste wijzigingen en punten op een rij gezet.

Loondoorbetalingsverplichting bij ziekte van twee jaar naar één jaar voor kleine werkgevers

op dinsdag, 10 oktober 2017

Loondoorbetalingsverplichting bij ziekte van twee jaar naar één jaar voor kleine werkgevers

Vandaag heeft het Kabinet Rutte III bekend gemaakt dat de loondoorbetalingsperiode bij ziekte voor kleine werkgevers (tot 25 werknemers) verkort wordt van twee naar één jaar. Dit betekent volgens het Kabinet Rutte III een verlichting van de verplichting voor een groot deel van de Nederlandse bedrijven. De verantwoordelijkheid voor loondoorbetaling en een aantal re-integratieverplichtingen in dat jaar gaan over naar het UWV (de ontslagbescherming van twee jaar blijft in stand). De collectieve kosten van het tweede jaar zullen worden gedekt via een uniforme lastendekkende premie, te betalen door kleine werkgevers.

 

Platformeconomie, deeleconomie, raakvlakken met uitzenden

op donderdag, 14 september 2017

Platformeconomie, deeleconomie, raakvlakken met uitzenden

Terwijl GroenLinks, SP en PvdA zich weer eens buigen over het onderwerp payrolling, is men ondertussen aan het nadenken over platformen. Platformen als het nieuwe uitzenden / payrolling? Wat maakt het dat u tegenwoordig geen krant meer open kan slaan of de platformeconomie of deeleconomie wordt aan de kaak gesteld, er worden discussiemiddagen/avonden over georganiseerd of wij als juristen klimmen in de pen? In een reeks van columns en interviews in samenwerking met FlexNieuws nemen wij u mee in de wereld van platformen. Lees er meer over in de vandaag verschenen column van Hendarin Feyli op FlexNieuws en interviews met stakeholders.

Opvolgend werkgeverschap omzeilen door ondertekening van vaststellingsovereenkomst?

op dinsdag, 12 september 2017

Opvolgend werkgeverschap omzeilen door ondertekening van vaststellingsovereenkomst?

Het opvolgend werkgeverschap is een doorn in het oog van veel (flex)ondernemers. Het arbeidsverleden bij de vorige werkgever neemt de werknemer mee naar een opvolgend werkgever. Dit heeft gevolgen voor bijvoorbeeld het aantal contracten voor bepaalde tijd die nog kunnen worden gesloten en op de hoogte van de transitievergoeding. Nu lijkt er een weg te zijn om het opvolgend werkgeverschap te kunnen omzeilen. Maar is het niet schijn bedriegt?

Blog: Oproep, nuluren, mup, min-max, minimumuren… HELP!!!

op donderdag, 10 augustus 2017

Blog: Oproep, nuluren, mup, min-max, minimumuren… HELP!!!

Ziet u soms door de bomen het bos ook niet meer als het aankomt op de verschillen en overeenkomsten tussen een nulurencontract (voorovereenkomst en arbeidsovereenkomst met een uitgestelde prestatieverplichting), min-max contract en minimumuren-contract? Sander van Riel schreef hierover een praktisch ingestoken blog voor Flexmarkt, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken als u voor het een of het ander gaat. Lees er meer over op Flexmarkt.

De platformsamenleving: zelfsturing of regulering?

op woensdag, 26 juli 2017

De platformsamenleving: zelfsturing of regulering?

Met de komst van de "virtuele werker" in de platformsamenleving verandert de arbeidsmarkt in hoog tempo. Nieuwe werkvormen rukken op. Niet alleen het aantal online platformen neemt toe, ook het aantal gebruikers kent een stijging. Vorig jaar bleek dat één op de acht Nederlanders wel eens een centje heeft bijverdiend met zijn/haar deelname aan de platformsamenleving. De platformsamenleving is wereldwijd waar te nemen. Wat betekent deze ontwikkeling voor onze economie? Wat betekent dit op sociaal-, arbeidsrechtelijk en fiscaal gebied? Als er werkelijk sprake is van een platformsamenleving, worden de lusten en de lasten, de voor- en nadelen dan ook gelijkmatig verdeeld over iedereen die erbij betrokken is? Behoefte de platformsamenleving zelfsturing of regulering?  

De Arbo Summer Magic is uw bescherming

op woensdag, 19 juli 2017

De Arbo Summer Magic is uw bescherming

Wijzigingen in de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) per 1 juli 2017. Wat staat u als werkgever te wachten en wat kunnen wij voor uw onderneming betekenen? Speciaal voor u hebben wij de “Arbo Summer Magic” geïntroduceerd.

De beste dag voor de werkgever om de uitzendovereenkomst niet voort te zetten

op dinsdag, 11 juli 2017

De beste dag voor de werkgever om de uitzendovereenkomst niet voort te zetten

De beste dag van het jaar voor de werkgever, is de dag dat de werknemer het voorstel om de arbeidsovereenkomst voort te zetten afwijst. Want?

Ongeluk zit in een klein hoekje, geluk in de rest van deze blog

op woensdag, 21 juni 2017

Ongeluk zit in een klein hoekje, geluk in de rest van deze blog

Herkent u dat? U ligt heerlijk in de zon en aan het einde van de dag begint het hier en daar toch wat rood te worden en branderig aan te voelen. U had u toch wel ingesmeerd, dacht u. Klopt misschien ook wel, maar als u de verkeerde zonfactor heeft gebruikt of u onvoldoende heeft ingesmeerd is het niet zo best. Dat is niet anders bij de wijzigingen in de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) per 1 juli 2017. Speciaal voor werkgevers die aan het einde van een zonnige dag niet rood willen worden en niet zo’n branderig gevoel willen overhouden, hebben wij de “Arbo Summer Magic” in de sale!

Tijd is onbetaalbaar, zo ook niet genoten ADV-uren?

op woensdag, 31 mei 2017

Tijd is onbetaalbaar, zo ook niet genoten ADV-uren?

Heeft de werknemer (bij het einde van het dienstverband) recht op uitbetaling van niet genoten ADV-uren (arbeidsduurverkorting)? Het Gerechtshof te ’s-Hertogenbosch gaf onlangs antwoord op deze vraag.

<<  1 2 3 [45 6 7 8  >>  
FaLang translation system by Faboba