Heeft de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) ook gevolgen voor jouw stichting of vereniging?

Heeft de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) ook gevolgen voor jouw stichting of vereniging?

Heeft de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) ook gevolgen voor jouw stichting of vereniging?

Wat is de WBTR?

Per 1 juli 2021 is de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (‘WBTR’) in werking getreden. Het doel van deze wet is het professionaliseren van het bestuur van en het toezicht op (onder andere) verenigingen en stichtingen. De WBTR heeft voor deze rechtspersonen diverse gevolgen.

Op een aantal aspecten worden de regels – rondom de stichting en vereniging – gelijk getrokken met die van de B.V. en de N.V.. Zo zijn ook bestuurders en toezichthouders van een vereniging of stichting verplicht zich te richten naar het belang van de rechtspersoon en de daaraan verbonden organisatie. Verder geldt het beginsel van collectieve verantwoordelijkheid voor de algemene gang van zaken binnen de rechtspersoon ook voor stichtingen en verenigingen.  

Alle verenigingen en stichtingen moet voldoen aan de vereisten van de WBTR. Of de statuten van de rechtspersoon moeten worden aangepast, is niet eenduidig te zeggen. Het hangt af van hoe het bestuur binnen een organisatie is vormgegeven en wat er in de statuten staat.

De belangrijkste wijzigingen staan in het schema hieronder. 

Welke (belangrijke) wijzigingen spelen er?

Dit schema is ook als PDF Wijzigingen a.g.v. WBTR bijgevoegd.

Wat kan VRF voor je betekenen?

Graag informeren wij je over die wijzigingen, die juist relevant zijn voor jouw vereniging of stichting. Wij hebben een informatief memo opgesteld, waarin de wijzigingen uitvoerig worden uiteengezet. Heb je interesse daarin? Stuur onze een e-mail en we sturen je het memo (gratis) toe.

We kunnen de statuten checken en de noodzakelijke wijzigingen voor je in kaart brengen. Waarbij we je natuurlijk graag begeleiden bij een noodzakelijke statutenwijziging.

Ten slotte ondersteunen wij organisaties bij het opstellen van een praktisch en werkbaar bestuursreglement. Wel zo belangrijk wil je met een gerust hart bestuurder zijn van een vereniging of stichting.

Heb je hulp nodig? Bel of mail ons!

Nog meer nieuws

Meeste datalekken gevolg van ‘menselijk handelen’

Bewust – zoals bij de GGD – of onbewust. Door bijvoorbeeld een loonstrook, die naar een verkeerd mailadres wordt gestuurd. Of een mail naar een groot aantal e-mailadressen in de ‘cc’ of ‘aan’ in plaats van de ‘bcc’. Realiseer je dat de kans op een datalek als gevolg van een menselijk fout vele malen groter […]

FleXevent - 25 nov. 2021

Met op de agenda: De laatste actualiteiten in wet- en regelgeving rond (flex)werk, en de impact daarvan op de bedrijfsvoering van uitzendbureaus, detacheringsbureaus, payrollers, zzp-bemiddelaars en platforms. Kostprijsberekening. Privacy-wetgeving. Divers en inclusief werven. Bekijk hier de sprekers. Profiteer nu van kortingMeld je nu aan en profiteer t/m 31 augustus 2021 van €50 vroegboekkorting. Voor FleXevent […]

Pleitbezorgers van Flexwerk

In het Advocatenblad – magazine 2021|6 rubriek Het verschil – wordt in iedere editie een advocatenkantoor uitgelicht. Deze keer valt de eer te beurt aan VRF Advocaten. Klik hier en lees waarin VRF Advocaten het verschil maakt?Foto: Erik van der Burgt – vrbld.photofilm

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws als het gaat om de juridische stand van zaken ten aanzien van flexarbeid?