CORONACRISIS & ZZP’ERS

Huur je als bedrijf zzp-ers in of ben je zelf zzp’er, kijk dan samen wat de mogelijkheden zijn om het werk voort te zetten dan wel tijdelijk te onderbreken.

Er komt een tijdelijke voorziening voor de duur van drie maanden voor zzp’ers. Deze voorziening wordt door de gemeente waar de zzp’er is geregistreerd in het handelsregister van de Kamer van Koophandel uitgevoerd en is gebaseerd op de Bbz (Besluit bijstandverlening zelfstandigen). Deze voorziening bestaat uit:

1. Inkomstenondersteuning : inkomen van zzp-er wordt aangevuld tot sociaal minimum,
2. Lening voor bedrijfskapitaal met een lagere rente en eventueel uitstel van terugbetaling om zo liquiditeitsproblemen op te lossen.

Het voorgaande is een bestaande regeling die tijdelijk wordt aangepast met de volgende elementen:

  • De toets op levensvatbaarheid, die het Bbz kent, wordt niet toegepast, waardoor een snelle behandeling van aanvragen mogelijk is.
  • Daarmee wordt binnen 4 weken voor een periode van maximaal drie maanden inkomensondersteuning voor levensonderhoud verstrekt. Nu kan dat 13 weken duren. Daarbij kan er met voorschotten worden gewerkt.
  • De hoogte van de inkomensondersteuning is afhankelijk van het inkomen en de huishoudsituatie maximaal ca. € 1500 per maand (netto).
  • Deze versnelde procedure geldt ook voor aanvragen voor een lening voor bedrijfskapitaal tot maximaal € 10.157,00.
  • De inkomensondersteuning voor levensonderhoud wordt ‘om niet’ verstrekt; de zzp-er weet dus zeker dat deze niet later terugbetaald hoeft te worden. Er is in deze tijdelijke regeling geen sprake van een vermogens- of partnertoets.

Daarnaast kan de zzp-er gebruik maken van allerlei fiscale maatregelen en versoepelingen gelijk aan iedere ondernemer.

Heb je vragen, neem dan contact met ons op. Wij zijn er voor je!
Let op, dit is een momentopname en kan afhankelijk van verdere ontwikkelingen veranderen.
19 maart 2020