AVG Special: Bureau Cicero i.s.m. AVG Garant en VRF Advocaten

AVG Special: Bureau Cicero i.s.m. AVG Garant en VRF Advocaten

Deze AVG Special geeft je handvatten als het gaat om datalekken en andere AVG gerelateerde onderwerpen:

 1. Introductie AVG
 2. Wat is een datalek?
 3. Hoe een datalek te voorkomen?
 4. Wat te doen bij een datalek?
 5. Hoe zit het met de aansprakelijkheid bij een datalek?
 6. Hoe kan een AVG compliance check jouw organisatie daarbij ondersteunen?

Uit onderzoek blijkt dat de meeste datalekken worden veroorzaakt door ‘menselijk handelen’. Dit kan bewust, zoals bij de GGD, of onbewust /per ongeluk. Een ongeluk zit namelijk vaak in een klein hoekje. Denk maar eens aan een loonstrook die naar een verkeerd mailadres wordt gestuurd bijvoorbeeld. Een mail naar een groot aantal mailadressen in de ‘cc’ of ‘aan’ in plaats van ‘bcc’. Het aantal voorbeelden is echt eindeloos.

Weet jij wat er in jouw organisatie gebeurt?

Worden er in jouw organisatie nooit van dit soort fouten gemaakt? En als ze gemaakt worden wordt het dan gemeld door de desbetreffende medewerker?

Naast het menselijk handelen spelen technische oorzaken natuurlijk ook een belangrijke rol bij datalekken. Het systeem kan bijvoorbeeld worden gehackt. Maar bedenk één ding, de kans op een hack is vele malen kleiner dan de kans dat er een menselijke fout wordt gemaakt.

Kan ieder datalek worden voorkomen?

Nee. Dat is onmogelijk. Maar realiseer je dat je vergaande verplichtingen hebt op grond van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

In een aantal artikelen nemen wij je graag mee in de spannende wereld van ‘datalekken’ en geven Inge Brattinga (jurist en AVG specialist VRF advocaten)  en Gerrit van Rooij (auditor AVG Garant keurmerk) praktische handvatten.

Denk hierbij aan:

 • Wat kun je, maar eigenlijk moet je doen ter voorkoming van een datalek?
 • Wat moet je doen bij een datalek?
 • Het wel of niet melden van een datalek bij de Autoriteit Persoonsgegevens en/of betrokkene?
 • Wat is jouw aansprakelijkheid als werkgever?

Deze special wordt afgesloten met:

 • ma. 4 oktober een podcast
 • wo. 20 oktober - 15.00 uur webinar 'AVG, waar moet je op letten?', waar je je nu voor in kunt schrijven.

Als onderdeel van de webinar inschrijving krijg je eveneens toegang tot het model 'Procedure datalek' van Claire’s modellen van VRF advocaten. De instructie daarvoor ontvang je na afloop van het webinar.

Voor de whitepaper AVG klik hier.

Nog meer nieuws

VRF werkte mee aan totstandkoming van payroll bedrijfs-cao.

Wij zijn vereerd dat wij een bijdrage mochten leveren aan de totstandkoming van een payroll bedrijfs-cao! Sander van Riel en Stephanie van Kuijk hebben dit traject vanuit VRF Advocaten mogen begeleiden.Connexie en LBV zijn van mening dat met dit akkoord een duurzame basis is gelegd waarop ondernemers door Connexie ontzorgd kunnen blijven worden, terwijl werknemers…

VRF Advocaten top leverancier in rubriek Wet & Regelgeving

In het Nederlandse Partner of Choice onderzoek heeft de flexmarkt VRF Advocaten uitgeroepen tot top leverancier in de rubriek Wet & Regelgeving. Flexmarkt beoogt met dit onderzoek flexbureaus op weg te helpen bij de leverancierskeuzes op het gebied van zes relevante werkgebieden. Onder de lezers en de bezoekers van Flexmarkt is de vraag uitgezet ‘Met…

Flexbranche roept meest talentvolle starter van het jaar uit

Op 4 november 2021 vond de finale plaats tussen de 10 overgebleven finalisten voor de meest veelbelovende en talentvolle starter van het jaar in de flexbranche. Delistaff, vertegenwoordigd door Pieter Engels (eigenaar),  is van alle startende uitzend, detacherings- en payrollorganisaties door de vakjury uitgeroepen tot meest talentvolle starter en heeft de Award Starter van het…

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws als het gaat om de juridische stand van zaken ten aanzien van flexarbeid?